دستگاه آون چیست؟
ابزار و تجهیزات پزشکی به صورت مکرر با افراد بیمار و مراجعان برای معاینه و معالجه در تماس است. به منظور پیشگیری از انتقال ویروس و آلودگی ها از طریق سطوح ابزار و تجهیزات مصرف شده، باید تا حتی الامکان تمیز و ضد عفونی شوند. همچنین با انجام این عملیات، امکان استفاده مجدد از وسایل و تجهیزات پزشکی وجود دارد. روش و راهکار های گوناگونی برای استریل کردن تجهیزات پزشکی و درمانی وجود دارد که عبارتند از:
- آون
- اتوکلاو و....
قوانین و مقررات بهداشتی باعث شده تا متخصصان و پزشکان پس از هر بار استفاده از وسایل و ابزار ها، آن ها را با اتوکلاو یا آون، ضد عفونی و تمیز کنند. در آزمایشگاه ها، تجهیزات و ظروف شیشه ای و فلزی را می توان با آون یا فور خشک کننده، استریل کرد. در حقیقت، با ایجاد دمای بالا و هوای خشک، فرآیند استریل نمودن را انجام می دهند.
خصوصیات و ویژگی های آون:
- دمای این دستگاه توسط ترموستات قابل تنظیم است.
- بدنه و دیواره های آن از جنس استیل بوده و در معرض رطوبت و عوامل محیطی، سازگار و مقاوم است.
- صفحه های نمایشگر و دکمه هایی بر روی آن قرار دارد که از طریق آن می توان عملکرد، دما و زمان آن را کنترل کرد.
- این دستگاه ها، در ابعاد و ظرفیت های گوناگونی ساخته می شوند. به طور معمول، دمای آن ها میان 30 تا 300 درجه سانتی گراد قابل تنظیم است.
- با تعبیه عناصر گرمایشی و فن ها درون آون، دما تثبیت می شود.
- محیط و محفظه آن ها برای استریل کردن تجهیزات فلزی از جریان همرفت استفاده می کند.
- آون ها بر اساس ساختار به آون آزمایشگاهی محفظه آلومینیوم تایمردار، آون آزمایشگاهی محفظه استیل تایمردار و بر أساس نوع کاربرد و زمینه استفاده به صورت آون سنگین، خشک کن و همرفتی تقسیم بندی می شوند.
تفاوت آون با اتوکلاو:
در محیط های آزمایشگاهی و درمانی، اتوکلاو ها و آون ها برای استریلیزاسیون تجهیزات استفاده می شوند. اگر چه آون و اتوکلاو احتیاجی به آب و فشار بالا ندارد، اما فورهای خشک ایمن تر هستند. میان این دو دستگاه از لحاظ مدت زمان عملیات استریل کردن، تفاوت هایی وجود دارد. به علت دمای بالای در دستگاه آون، مدت زمان استریلیزاسیون، کم تر از اتوکلاو می باشد. در دستگاه آون به علت وجود دمای خشک، ممکن است برخی از میکروارگانیسم ها باقی بمانند.